Копривата е класически представител на българска национална кухня, но в рецептите

...
Копривата е класически представител на българска национална кухня, но в рецептите
Коментари Харесай

Перфектно за сезона! Френска изтънченост с полезна коприва

Копривата е типичен представител на българска национална кухня, само че в рецептите за чорба от коприва, рецептата за каша от коприва, или пък рецептата за коприва с ориз. Кишът пък е френски къс, с маслено тесто, чиято плънка може да бъде разнообразна, само че най-често е с огромно количество сирена, написа кулинарният уебсайт Супичка. Истината е, че кишът с коприва и сирена е извънредно апетитен и апетитен пролетен къс, който несъмнено ще разнообрази дневното меню.
Прочетете още
 

За тестото:
Брашно 300 грамаЯйца 1 бройВода 1/3 чаена чашаСтудена краве масло 150 грамаСол 1/2 чаена лъжица
За плънката:
Коприва 300 грамаЯйца 5 брояготварска сметана 200 мл (непосладена)лук 1 главамоцарела 1 бройкашкавал 60 грамаиндийско орехче 1/2 чаена лъжица
Начин на подготвяне: 
Първата стъпка от рецептата за киш с коприва и сирена е подготвката на тестото за блата. Маслото би трябвало да е студено и на кубчета, водата - ледено студена. Омесвате маслено тесто от всички съставки за тестото - брашно, вода, масло, сол и разрушеното яйце, след което го прибирате в хладилника за 20-30 минути.Междувременно подготвяте плънката за киша. Измивате копривате под течаща вода. След това я поставяте в огромна купа и я заливате с вряща вода, с цел да стане по-лесна за обработка. Отцеждате от водата (като не пропускайте да я изпиете като чаша-две потребен чай от коприва) и я нарязвате на ситно. Обелвате и нарязвате лука на ситно. В бездънен тиган сгорещавате олиото, добавяте лука и запържвате за 2-3 минути, след което добавяте и нарязаната коприва, индийското орехче и 1 чаена лъжица сол и запържвате за към 3-4 минути. Моцарелата и кашкавалът настъргвате на едро ренде.Стегналото към този момент тесто равточвате на блат, задоволително огромен д апокрие тава, като най-лесно е да го извършите върху хартия за печене. Обръщате блата в кръгла тава с диаметър към 28 см поставяте разточеното тесто, тъй че да покрие и стените. С вилица набучвате блата и го слагате да се запече за 10 минути в авансово загрята на 180 градуса фурна. Върху блатът слагате половината от настърганите сирене, слагате копривата, заливате с разрушените със сметаната яйца, а най-отгоре слагате останалото сирене. Печете в авансово загрята на 180 градуса фурна за към 20 минути, или до момента в който кишът с коприва и сирена придобие вкусен леко ровоз цвят.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР